fredag den 8. juni 2018

Teju Cole: Åben by

Kort om forfatteren:

Teju Cole er født 1975 i Kalamazoo i Michigan, USA.

Da han var fem måneder gammel flyttede familien til Lagos i Nigeria.

Uddannelse: Kandidat i kunsthistorie fra University of London og doktorgrad i filosofi fra Columbia University.

Debut: Every Day is for the Thief. Cassava Republic Press, 2007.

Litteraturpriser: PEN/Hemingway Award, 2012.

Åben by er en speciel og unik roman der kommer forbi mange forskellige tematikker og emner undervejs.

Fortælleren vandrer nemlig rundt i New Yorks gader kort efter terrorangrebene i USA 11. september 2001, mens han tænker over livet, historiens gang, politik og filosofi. Og så falder han i snak med en hel del mennesker på sine utallige gåture.

Historiens jeg-fortæller hedder Julius, han er en ung, nyuddannet psykiater og arbejder på et stort hospital i New York.

Han bruger så sin fritid på at vandre New Yorks gader tynde om aftenen alt imens han tænker, spekulerer, overvejer, erindrer, iagttager, oplever, lytter og taler.

Julius er opvokset i Lagos, Nigeria, har en tysk mor og en ugandisk far, og har en tysk bedstemor, som nu – så vidt han ved - bor i Bruxelles. Julius tager på et tidspunkt al sin ferie på én gang og tilbringer den i et koldt og vådt Bruxelles.

Også her falder han i snak med forskellige indbyggere og Julius’ store viden inden for kunst, kultur og medicinhistorie, skinner tydeligt igennem i samtalerne.

Han kigger på dyr og kunst, mens hans tankestrøm kommer vidt omkring – bl.a. psykologiske fænomener, politisk filosofi, slavernes historie og vandrefuglens liv.

Indimellem får vi også indsigt i et forlist kærlighedsforhold, for det fylder stadig en del hos Julius.

Det specielle - og lettere mærkværdige - ved bogen er at der faktisk ikke er et egentligt plot.

Men det gør ikke noget. De mange filosofiske spekulationer og historiske referencer er interessant læsning og horisontudvidende.
På den måde kan man sige at boget handler om både alt og ingenting.

Det er en tankevækkende og menneskelig beretning om at være indbygger i en mangfoldig storby og en globaliseret verden. Og så handler den bl.a. om ensomhed, filosofi, identitet, kærlighed, venskab, racisme og politik.

Desuden er bogen helt sin egen. Den er temmelig utraditionel i sit udtryk, og uden de store dramatiske udsving og sproglige højdepunkter. Men den er alligevel fængende - og frem for alt tankevækkende...

Ingen kommentarer: