fredag den 27. april 2018

Liv Nimand Duvå: Vi er vel helte

Kort om forfatteren:

Liv Nimand Duvå er født 1987 i København.

Uddannelse: Bachelor i litteraturvidenskab, 2008-12. Erasmusophold på Freie Universität, 2010-11.

Skrivekunstakademiet i Bergen, 2013-14. Master of Arts på Litterär Gestaltning i Göteborg, 2014-16.

Romanen handler om at være pårørende til en alkoholiker, om den konstante angst for at telefonen ringer, om ydmygelse og ombytning af forældrerollen - fx når datteren Billie giver sin far 'ølsutteflaske'- og om velfærdsstatens og alkoholafvænningens nedladende omsorg.

Billie er vokset op hos - og bor stadig hos - sin far efter forældrenes skilsmisse for flere år siden.

Huset de bor i trænger til en kærlig hånd men når faren ikke drikker eller sover på sofaen, bruger han udelukkende sin energi på at spille bas i et rockband.

Livets gang hos far og datter går mest med at Billie prøver at få det hele til at fungere, og meget tit må hun komme sin far til undsætning eller besøge ham på sygehuset, når det hele er væltet for ham.

Temaet kredser en hel del om den loyalitet børn har overfor sine forældre – også selvom det i dette tilfælde drejer sig om en dybt alkoholiseret far.

Man kan ikke undgå at blive berørt af de mange beskrivelser af de skuffelser som faren er leveringsdygtig i, samtidig med at Billie skammer sig, udviser omsorg og stor kærlighed uanset hvad.

Billie har naturligvis mere end svært ved at få alle enderne til at hænge sammen. For eksempel bor hun egentlig i Berlin, hvor hun er en del af et aktivistmiljø.

Hun brænder for at gøre en forskel indenfor humanitære spørgsmål på verdensplan, men hjemme i Danmark drikker faren sig længere og længere ned, og bliver også indlagt på sygehuset – og derfor må Billie droppe tankerne om at drage ud i verden og hjælpe andre…

På trods af det tunge emne formår Duvå at gøre sproget poetisk og skarpt, og dermed undgår hun at gøre romanen til klagesang fyld med selvmedlidenhed over situationens alvor for Billie. Stærk og skarp roman.

Liv Nimand Duvå modtog ”Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris i 2017” for sin debutroman ”Vi er vel helte”.



Ingen kommentarer: