Denne roman udkom oprindeligt i Norge 1994, men er først for nylig blevet oversat til dansk.
Vi introduceres for gymnasielektoren Elias Rukla i en situation hvor han for 25 år i træk er ved at gennemgå Henrik Ibsens ”Vildanden” for et hold elever.
Undervejs i undervisningen oplever han en eller anden form for erkendelse og får et sjældent klarsyn - men eleverne er på ingen måde interesseret i undervisningen. De keder sig bravt!
Solstad sætter scenen meget rammende;
”Egentlig var han en lidt fordrukken lektor i 50’erne med en kone som var blevet lasket med årene, og som han spiste morgenmad med hver morgen".
”Ægteskabet virker falmet, hans indsats som lektor automatiseret og han selv ganske slukket; døset hen i det liv, han så gerne ville leve, men som han ikke længere eftertragter. Indtil den pludselige erkendelse i gennemgangen af ’Vildanden’.”
Det går hverken værre eller bedre end at det slår klik får Rukla. Han overfuser sine elever, og på vej gennem skolegården mister han besindelsen, mens han kæmper med at slå sin paraply op.
Det går hverken værre eller bedre end at han i et raserianfald smadrer paraplyen mod skolegårdens springvand, og samtidig river sig selv til blods.
Der er masser af elever i skolegården på dette tidspunkt, som ser måbende til, mens Ruklas’ raseri blot bliver mere og mere rødglødende. Han overfuser eleverne på groveste vis og tager flugten fra skolen. Og så går han ellers mere eller mindre i panik.
Han tolker det nærmest som om han netop har ødelagt sit liv. Han kan umuligt vende tilbage til skole igen.
Herefter får vi historien om hvordan der gennem årerne blev bygget op til Elias’ livskrise pludselig står i lys lue midt i skolegården.
Vi får også historien om hvordan Elias Rukla i sine yngre år havde et tæt venskab med studiekammeraten på filosofi-studiet, Johan Corneliussen, som alle havde store forventninger til.
Senere skete der dog det uventede at Johan fik et indbringende job i reklamebranchen i New York og overlod sin smukke kone Eva - som Rukla altid har forgudet - samt deres lille datter, til sin ven.
Det er en meget overrumplende historie om en mand der føler sig fremmedgjort i dagens samfund, om den tunge tavshed mellem et ægtepar og om hvordan dannelsesidealerne er kørt i sænk.
Elias er desperat, indigneret og mismodig og Solstad beskriver disse følelser mesterligt.
’Generthed og værdighed’ vandt blandt andet Nordisk Råds Litteraturpris, og romanen banede vejen for et stort gennembrud i USA.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar