fredag den 25. august 2017

David Mazzucchelli: Asterios Polyp

Asterios Polyp bliver betragtet som en ny-klassiker og et hovedværk indenfor verden af moderne tegneserier eller ’graphic novels’, om man vil.

Tegneserien udkom oprindelig i 2009 men blev først oversat til dansk i 2012.

Hovedpersonen Asterios Polyp er en arkitekt, der har vundet op til flere priser for sine idéer og tegninger. Ingen af tegningerne er dog nogensinde blevet opført som bygninger, og lige under den pæne overflade lever han et lettere deprimerende liv.

Til daglig er han en velklædt universitetsprofessor, der nyder den respekt de studerende udviser overfor ham. Vi møder Polyp første gang på sin 50-års fødselsdag, hvor han er ensom og på vej ned i en dyb livskrise.

Pludselig går brandalarmen i det lejlighedskompleks i New York hvor han bor, og det får ham til at flygte ud af lejligheden og videre ud af storbyen – og måske også ud af sin livskrise?

Det er en vanvittig flot udført tegneserie med masser af symbolik, kunstnerisk udførte tegninger og virkemidler, blandt andet i forhold til farvelægningen.

Selve historiefortællingen er relativ kompleks på grund af en del flashbacks og, ikke mindst, på grund af det faktum at det er Asterios’ afdøde tvillingebror Ignazio der er fortælleren.

I et flashback får vi historien om hvordan Polyp indleder et kompliceret kærlighedsforhold med en af sine studerende, den unge kunstneriske Hana.

At Asterios og Hana på mange måder er hinandens modsætninger skildres blandt andet ved at Hana taler i runder talebobler med afrundede skrifttyper, mens Asterios konsekvent taler i firkantede talebobler.

Der er mange filosofiske betragtninger undervejs i historien, som er i mange lag og særdeles søgende og legende i sit visuelle udtryk. Der er et mylder af forskellige tegnestile undervejs men alligevel går det hele op i en højere enhed.

Det er med andre ord en tegneserie med mange lag og en fortællestil der kryber ind under huden.

Samtidig er der masser af underliggende tematikker hele vejen igennem, som fx naturvidenskab, arkitektur, filosofi, kærlighed, familieforhold - og hele historiefortællingen foregår i et mesterligt samspil med tegningerne.

Mesterværk!

Ingen kommentarer: